Moshari Giouvetsi sau Yuvetsi este o mâncare tradiţională grecească, de tavernă şi familie, din carne de vită cu orzo (paste mici de forma unor boabe de orz). Simplă şi eficientă, fără false pretenţii, Moshari Giouvetsi înseamnă chiar mâncare, gătită în vase de lut la cuptor. Orzo, pastele mici şi alungite, sunt specifice atât Greciei cât şi Ciprului, ţara în care grecii le folosesc într-o mâncare cu carne de cocoş.
Porţii: 4
Timp de preparare: 3 ore
Ingrediente:
Porţii: 4
Timp de preparare: 3 ore
Ingrediente:
- 1 kilogram pulpă de vită fără os
- 300 grame orzo (sau alte paste mici – vezi tipuri de paste)
- 2 cepe
- 5 căţei de usturoi
- 6 roşii (sau o cutie 800 grame roşii în bulion)
- 2 foi de dafin
- 2 litri supă de vită
- 2 linguriţe enibahar măcinat
- 6 linguri ulei de măsline
- 8 linguri brânză kefalotiri rasă (se poate înlocui cu pecorino sau parmezan)
- sare
- piper
- Tăiaţi carnea în bucăţi potrivit de mari.
- Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o.
- Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l.
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
- Încingeţi 3 linguri de ulei într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
- Rumeniţi bine carnea pe toate părţile.
- Scoateţi carnea şi lăsaţi-o deoparte.
- Adăugaţi restul de ulei şi rumeniţi ceapa şi usturoiul.
- Adăugaţi carnea înapoi cratiţă, apoi roşiile şi supa.
- Adăugaţi enibaharul şi foile de dafin.
- Fierbeţi la foc mic timp de aproximativ 90 de minute, până când carnea este pătrunsă.
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade.
- Scoateţi foile de dafin.
- Adăugaţi pastele nefierte peste carne, amestecaţi şi transferaţi totul într-un vas termorezistent (de lut, dacă aveți).
- Introduceţi vasul la cuptor pentru 30-40 de minute până când pastele sunt fierte şi sosul este absorbit (dar nu în totalitate).
În mod tradiţional, în această reţetă se adaugă şi un ardei iute, tocat, care se sotează împreună cu ceapa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu