Insula Rhodos, Grecia

Batuta de vanturi puternice dinspre vest si valurile marii Egee, iar dinspre est de Mediterana si un soare nemilos, Rhodos este una dintre cele mai indepartate insule ale Greciei, aflata undeva in buza Turciei, dar poate tocmai din acest motiv si una dintre cele mai interesante.
plaja_rhodos1.jpg
Ma gandesc ca poate chiar ar trebui sa incep cu un avertisment pentru cei slabi de inima si pentru familiile cu copii mici: atentie, insule precum Rhodosul sau Creta sunt criminal de ‘incinse’, iar daca vantul pare sa imblanzeasca dogoarea si sa faca aerul mai suportabil, soarele ramane acelasi ;) . Insolatia, arsurile si lesinurile sunt la ordinea zilei, mai ales pentru cei neascultatori si plimbareti in miez de zi. Temperaturile inregistrate in Rhodos sunt de 36-38 grade ziua, iar seara mai ‘blande’, spre 27-28 grade … In schimb, extrasezonul (aprilie-mai; septembrie-octombrie) devine chiar placut.
Relieful Rhodosului este mai mult stancos si acoperit de livezi de maslini, leandri si o specie de pini; insa nici o grija, grecul are grija sa inverzeasca totul. Insula are frumusetea ei, mai ales daca ai inspiratia sa-ti inchiriezi o masina si sa o strabati de la un capat la celalalt.
In sudul Rhodosului se mai afla o insulita, Prassonissi, cu plaje largi, atat la Mediterana, unde apa este linistita, fara valuri, cat si la Marea Egee. Aici apa este impanzita cu surferi atrasi de valurile Egeei si vantul de vest. De fapt, Prassonissi este mai degraba o peninsula unita de Rhodos printr-un istm ingust atunci cand apa marii scade. 
plaja_de_nisip_rhodos1.jpg
Daca ti-ai propus sa petreci o vacanta cu nopti albe, estul insulei, cu zone precum Kalitea si Faliraki (la apx. 14 km de orasul Rhodos), cu tot cu statiunile aferente, ar fi cel mai potrivit.
In plus, indiferent daca alegi sa mergi prin agentie ori pe cont propriu, trebuie aflat exact unde este situat hotelul la care te vei caza, pentru ca unele dintre ele, chiar si de 4 stele, se afla si la o ora departare de plaja de mers pe jos. In cazul asta inchirierea unei masini poate fi o solutie.
Cat despre plaje
Plajele din orasul Rhodos precum si cele din jurul sau, vezi Ixia, sunt amenajate, placute si un pic cam aglomerate. Sunt acoperite mai mult cu pietris decat nisip, deci musai sandale de plaja, iar apa se adanceste destul de brusc pe unele zone. Insa frumosul ramane frumos, chiar si cu pietris. Plajele notate ‘blue flag’ sunt cele dotate cu dusuri, umbrele, sezlonguri. Iar apa marii garantat curata!
Amuzant este ca in Rhodos – orasul, poti gasi atat zone batute de vant, cat si zone liniste, fara pic de adiere, cum este in zona Cazinoului. In partea de est a insulei plajele au nisip mai fin iar marea este linistita si lipsita de valuri.
In capatul insulei, directia N-E, langa portul Mandraki se afla Eli Beach, o plaja larga, cu nisip fin, fara vant si valuri.
franghie_plaja_rhodos1.jpg
Continuand cu partea de est a insulei, te poti opri si pe plajele din Kalitea si Faliraki, Aldemar, Louis Colossos Beach, Rodos Palladium, Tsampika. De asemenea la Lindos gasesti zone frumoase cu golfulete (recomandabil golful Sf. Paul) si nisip fin.
Coborand spre sud, zone splendide pentru plaja spre Lakhania intalnesti cale de kilometri intregi. Putin populata insa zona…
Ajuns in sud, evident ca nu ai voie sa ratezi peninsula Prassonissi, cu plaje imense. Paradis si pentru iubitorii de plaja, si pentru surferi, asa cum spuneam.
In vest, vantul este puternic, malurile stancoase iar plajele pietroase si expuse curentilor. Dar peisajele sunt spectaculoase si ar fi pacat sa le omiti, mai ales daca in planul de vacanta intra si un tur al insulei.
plaja_stancoasa_rhodos1.jpg
Katavia este o plaja cu pietris, Appolakias Bay – o fasie lunga ce ofera imagini frumoase cu golfulete neasteptate, Monolithos – loc unde pot fi vazute si ruinele unui vestit castel cu acelasi nume, Glyfadas si Kameiro mai sus, unde se gasesc si ruinele vechii asezari Kameiro.
Kremasti, Ialyssos, Ixa – zone verzi si plaje stancoase, insa preferate de pasionatii de surfing. Foarte frumos amenajate pentru turisti, aproape ca uiti neajunsurile unei plaje fara nisip.
Obiective si descrieri amanuntite le gasesti aici.
Cateva cuvinte despre:
Rhodos:
Marea atractie o reprezinta orasul vechi si Castelul Cavalerilor; evident, pentru unii o mare atractie o reprezinta si pleiada de magazine ce vand orice la suprapreturi :D
Restaurarea castelului a fost facuta in timpul regimului fascist al lui Mussolini, insula apartinand, pentru cateva decenii, Italiei.
castelul_cavalerilor_rhodos1.jpg
Poti face o plimbare pe strada Cavalerilor si apoi prin parcul Rodini care este plin de pauni ce se dau in spectacol.
Sudul orasului nu este iesit din comun, din contra, poate cam prea comun, in schimb centrul vechi al vechii asezari merita atentia.
Daca vrei, poti lua trenuletul ce face turul orasului (3/€ persoana) sau autocare ce te pot duce catre locatii ale insulei pe care ti le-ai propus: Lindos, Falikari, Valea Fluturilor …
Cat despre excursii organizate, sunt cateva mentionate mai jos.
Ixa:
Desi nu gasesti nisipul dupa care suntem obisnuiti sa oftam, in Ixa, mai ales in zona hotelurilor, vei gasi multe zone de plaja marcate ‘blue flag’, cu alte cuvinte amenajate. Iar daca pe plaja poate preferi sandalele, in apa vei renunta la ele, caci fundul apei este din nisip. Vantul este puternic asa ca sansele sa te bronzezi rapid si de tot sunt maxime :P
Lindos:
In general in Lindos se vine pentru a vedea ruinele castelului Lindos. Se poate ajunge ori cu vaporasul, ori cu un autocar luat in Rhodos. Dupa o prajeala in soarele de acolo, incearca si o baie in golful St. Paul ca sa te racoresti! Aici se afla si vestita grota care a dat numele golfului si despre care se spune ca l-a adapostit pe apostolul Pavel. Daca imi amintesc eu bine, se pare ca acelasi Pavel a mai acostat si in Kali Limenes, Creta. Mda, de ce nu? :D
Un link foarte informativ pentru cine doreste, www.lindoseye.com
croaziera_lindos1.jpg
Symi:
O excursie placuta poate fi si cea catre insula Symi, in N-V insulei Rhodos, langa vecinii lor turcii. O insula mititica, frumoasa, cu catune ingrijite si oameni simpli, pescari in marea lor majoritate, cam stancoasa ea, insa placuta cu atat mai mult cu cat vezi ce pot face oamenii dintr-un loc uscat si sterp!
Prassonissi:
Insula aflata in fix sudul Rhodosului, practic peninsula legata de acesta printr-o fasie de pamant in timpul verii cand marea se retrage un pic, o zona cu plaje frumoase si imagini de vederi. E simpatic sa poti alege, de pe aceeasi fasie de pamant, preferinte de genul: cu valuri sau fara valuri? Cu vant sau fara vant? Unde in alta parte ti se ofera asa servicii?! :D
Mancarea:
In insula, bucataria este delicioasa ca de altfel orice bucatarie de tip mediteranean.
Preturi:
Nu sunt preturi care sa te cocoseze, insa ai atatea de vazut, de cumparat si de gustat, incat de cele mai multe ori cheltuiesti mai mult decat ti-ai propus la plecare, ori decat ai dat pe biletele de vacanta, cu tot cu transport :D
Asadar, cateva date:
- bere, apa, suc – incepand de la 0,33€ pana la 0,90€ la magazine; pana la 2,50€ la restaurant, bar sau terase.
- benzina, in fuctie de tipul ei, de la 0,95€ pana la 1,20€
- taxiul – cu aproximatie 1€/km
- restaurantul – la fel ca peste tot in Grecia, adica preturi rezonabile; pentru doua persoane, o masa cu portii generoase, salata si berea te duce cam in zona de 12-15€. Evident, poti ajunge si la 25€, dar poti manca si doar de 8€ …
- 2 umbrele cu sezlonguri – 5-7€, in functie de plaja
- inchirierea unei masini – 20€/ zi, evident, pret discutabil si mai ales rentabil daca alegi sa-ti iei masina pentru mai multe zile, ajungand si la 70€/ 5zile;
- intrarea la Waterpark – 20€/persoana, si cica merita.
- intrarea la acvariu (din Rhodos)- 4,5€/ persoana
excursii organizate:
- turul orasului Rhodos- 20€
- turul insulei – 48€
- excursie Turcia, Marmaris – 55€(+19€ taxe de port) prin agentie, sau poti cumpara excursia direct din port cu 38€(+19€ taxe port) sau chiar mai putin parca; excursia organizata cu ghid include si vizita la ateliere de covoare si fabrica de dulciuri; in rest, shopping.
- excursie Filerimos – Valea Fluturilor – 28€
- croaziera insula Symi – 35€ cu agentia, iar fara, 20€.
- croaziera Lindos – 25€ prin agentie; pretul unei excursii luate din port 15€, iar mers doar cu autobuzul – 8€ dus/intors.

straduta_rhodos1.jpg

Niciun comentariu: