Situata in sud-estul Europei, cu iesire la Marea Mediterana, Grecia continentala, una din cele mai vizitate tari de turistii de pe intregul mapamond, este formata din mai multe regiuni: Grecia Centrala, Pelopones. Tesalia ( in partea de est / centrala), Epirus ( in partea vestica), Macedonia ( nord / nord-vest) si Tracia ( nord-vest).
Peninsula Pelopones este separata de partea continentala prin istmul Corint. Insulele - dintre care cele mai cunoscute prin obiectivele turistice sunt Rhodos, Creta, Santorini - ocupa o cincime din partea de uscat a acestei tari.
ATENA
Capitala Greciei lasa incontestabil o impresie deosebit de puternica oricarui vizitator, atat prin istoria sa intinsa de-a lungul atator secole, cat si ca leagan al unei civilizatii atat de vechi.
Centrul istoric al orasului este situat printre sapte coline domoale. Acropolis incoroneaza Atena, cu uluitorul Parthenon, un simbol al continuitatii trecutului de glorie al orasului. Luand in consideratie ravagiile timpului si cele facute de om, este o minune ca vreunul din monumentele acestea au supravietuit peste ani.
Urmare dezvoltarii economic rapide dupa cel de-al II-lea razboi mondial si dupa boom-ul care a urmat intrarii Greciei in Uniunea Europeana, suburbia de ciment si otel s-au raspandit haotic peste bazinul istoric al Atenei.
In ciuda traficului congestionat, a notoriului smog, acest amestec de oras vechi cu aerul cosmopolitan al unei capitale a secolului al XXI-lea va fi cu siguranta deosebit de atragator. Aici, parcuri si piete confrunta deodata vizitatorul cu o sculptura sau arc clasic, purtand patina vremii. In umbra Acropolisului, neonul se reflecta in aleile inguste al cartierului plin de viata, Plaka, strazile agglomerate, pline de magazine de cumparaturi, freamata de activitate, iar sunetul vocilor animate si al traditionalei muzici de bouzouki se amesteca in labirintul de baruri si taverne.
Madridul are destule muzee pentru a tine un turist ocupa pe toata perioada sejurului, dar nu trebuie trecute cu vederea nici regiunile din imprejurimi, cu privelisti magnifice.
SOUNION
Impunatorul templu al lui Poseidon se afla situat la sud de Atena si reprezinta un loc minunat pentru a privi rasaritul sau apusul soarelui.
Impresionant prin asezare, templul isi are numele legat de Lordul Byron, care ajuns aici in anul 1810, nu a rezistat sa nu isi graveze numele pe una din coloanele sale, iar ani de zile mai tarziu, Sounio a ramas in gandurile acestuia, asternute intr-un poem epic, Don Juan, in care Byron face referinta la acest loc minunat de pe pamant.
DELPHI
Timp de secole, Itea a fost portul pelerinilor care aveau drum catre Templul lui Apollo din Delphi. Diferenta dintre ieri si azi este ca daca acei calatori din trecut cautau sfaturi bune si consolare, cei de astazi vin sa admire splendoarea locului si sa incerce sa patrunda misterele istoriei. Nu asa de prospera cum a fost in timpurile vechi,cand era un important centru de constructii navale, Itea, asezata in Golful Corinth, ramane totusi un port linistit si pitoresc, cararile sale fiind batute de vizitatori care se indreapta catre locul sfant din apropiere.Fiind asezat intr-un loc de o frumusete inegalabila, pe coasta Muntelui Parnassus,
Delphi este poate cea mai clasica asezare din Grecia. Aici, legenda spune ca s-au intalnit cei doi vulturi eliberati de Zeus din directii opuse si tot aici cel mai bun dintre zei, Apollo, a stabilit oracolul, facand din Delphi capitala religioasa si morala a lumii clasice pentru multe secole.
SALONIC
Orasul port Salonic este capitala Greciei de Nord. Aflat pe locul second dupa Atena doar ca marime, Salonicul este un oras modern, cu un comert intens.Cu toate acestea, orasul are un trecut la fel de vechi ca si Bizantul, si o parte din praful crestinismului estic inca a ramas asternut asupra sa. Strazi moderne, magazine elegante, a faleza minunata – toate acestea sunt doar o fatada pentru inima bizantina care inca bate in Salonic.
INSULELE GRECESTI
RHODOS
Cu plaje largi si golfulete isolate, o atmosfera relaxata si vesela, nu este nici o mirare ca Rhodos a devenit una dintre destinatiile turistice principale. Aflata doar la 220 km de teritoriul Turciei Rhodos este asezata pe drumurile Marii Mediterane catre Egipt, Tara Sfanta si Europa de Sud. Cucerita, invadata, intarita si refacuta de oameni care i-au pretuit frumusetea si pozitia strategica, Rhodos etaleaza in arhitectura sa veche urmele civilizatiilor minoice, romane, persane, arabe, cruciate, turcesti si italiene. Din fericire, fortificatiile masive ale Cruciatilor au fost restaurate pentru a pastra acest incitant oras medieval.
Aici, toate cladirile noi trebuie construite cu pietrele celor vechi, si nici un fel de modificari sau renovari nu pot fi efectuate fara o investigatie profunda din partea Departamentului Arheologic.
Lindos, una din cele trei orase state originale ale insulei, s-a schimbat foarte putin de-a lungul secolelor. Casele de un alba stralucitor se ingramadesc in jurul un castel cruciat, la randul sau construit in jurul vechii acropole. Privind ruinele Kamiros-ului, aproape ca puteti auzi vechii locuitori discutand pe treptele caselor. O plimbare cu masina prin peisajul magnific al interiorului insulei - arid si stancos pe coasta de este, dar verde si umed pe cea de vest – este o reala incantare, aceasta numai daca nu va deranjeaza soselele destul de primitive.
SANTORINI
Este este fara indoiala cea mai remarcabila insula din Marea Egee. Inainte de eruptia vulcanica masiva de acum 3500 de ani, Santorini era circulara. Ceea ce a ramas astazi este o insula modelata in forma de semiluna, aproape inchizand in interiorul sau un golf intins. Golful este craterul stins al vulcanului, o caldera, in care navigatul poate oferi o experienta memorabila. Stanci abrupte care expun straturi vulcanice se ridica la circa 350 m. Doua insulite negre se afla in mijlocul golfului, ridicate la suprafata de cele mai recente eruptii.
Pe varful dealurilor se afla stralucitoarele cladiri albe ale capitalei insulei, numite Fira. Din punctual de pornire, in partea de jos a dealului, 587 de scari de piatra in zig-zag, conduc catre Fira . Drumul poate fi facut cu ajutorul magarilor sau cu un teleferic, care in 2 minute va duce la destinatie.
Campia care se intinde in partea de est catre mare, este de un verde neasteptat. In acest sol cu cenusa se cultiva vita de vie si rosii, Insula are 13 sate si mai mult de 300 de biserici si capele. Dupa puternicul cataclism prehistoric, au fost inregistrate o sumedenie de eruptii semnificative, ultima fiind in anul 1950. Dar cutremurele sunt mult mai frecvente si mai devastatoare.
In ultimul timp, insula a revenit oficial la numele sau antic, Thera sau Thira. Dar de cele mai multe ori este numita Santorini, dupa numele italienesc al zeitei care o patroneaza, Irene.
CRETA
Modelata ca un inotator lenes plutind pe spate in Marea Mediterana, insula se intinde pe 250 km lungime .Cea mai mare parte a polulatiei este concentrate de-a lungul coastei de nord, unde sunt situate si majoritatea statiunilor turistic.Interiorul sau muntos se imparte in trei lanturi – Muntii Albi Lefka catre vest, varfurile inalte ale Muntelui Ida si Muntelui Dikti in centru si Muntii Sitia catre est. Vaile si poalele dealurilor sunt verzi, cu pajisti pe care infloresc orhidee primavara, iar mai tarziu covoare galbene de alte flori locale.Arbusti argintii de maslini sunt din abundenta, impreuna cu livezi de lamai,
portocali, caisi, smochini si aluni pentru pietele orasului, dar aceste delicatese pot fi gasite si crescand salbatic.La mijlocul drumului pe coasta de nord, capitala insulei, Heraklion, este un centru comercial zgomotos, marginit de nenumarate hoteluri de plaja. Cu tot zgomotul si aglomeratia, orasul este demn de a fi vizitat, datorita pietei sale artizanale si muzeului renumit al culturii minoice, inainte sau dupa turul palatului Knossos, aflat in apropiere. De asemenea, Heraklion serveste ca punct de plecare pentru excursii catre site-urile arheologice, Phaistors, Agia Triada si Gortis si peisajele lor pitoresti.
La est, Agios Nikolaus , Elounda si Sitia sunt principalele orase statiuni, cu cele mai moderne si luxoase facilitate turistice ale insulei.Pe langa excursiile care se ofera catre traditionalele orase de munte in interior si catre plajele atractive din Vao pe coasta de est, din fiecare statiun se poate ajunge usor la ruinele palatului minoic si Kato Zakros si la manastirea Greco-ortodoxa din Toplou.
Orasele Rethymnon si Chania, construite de cuceritori venetieni ai insulei, sunt locuri de plecare pitoresti pentru a explora coasta de vest si valea Amari, aflate langa locul copilariei lui Zeus din Muntele Ida.
Mai departe, catre coasta de nord-vest, Kastelli ese o statiune de plaja cu o popularitate crescuta, dand acces la mai multe sate indepartate pe partea extrema vestica a insulei. La capatul sudic la Cheilor Samara se afla pitorestile sate pescaresti Chora Sfakion si Paleochora. Singurul oras de pe coasta de sud este Ierapetra, foarte apreciat pentru climatul sau bland si gradinile sale fertile.
Asezarea orasului este superba, cu Sierra Nevada pe fundal, iar apogeul arhitecturii islamice medievale a fost atins in Alhambra. O combinatie de palat, ceetate, parc si gradina, de-a lungul a mai mult de un kilometru, constructia se ridica deasupra unor pante abrupte ale vaii Raului Darro.
Pe coasta dealului la nord de Alhambra, Sacromonte a fost cartierul tiganesc de secole si cateva familii de tigani mai locuiesc inca aici,In pesterilre din Sacromonte sunt gazduite spectacole de Flamenco, dar acestea sunt capcane turistice notorii, menite sa ii faca pe turisti sa se departa de bani.
Banci: In general sunt deschise de luni pana joi, de la 08.30 a.m. la 02.00 p.m., iar vineri, de la 08:30 a.m. la 01:30 p.m.
Imbracaminte: Sunt recomandate haine subtiri in timpul lunilor de vara, inclusive haine protectoare pentru soarele amiezei, Pentru seara, pot fi necesare pulovere subtiri. Pentru toamna, sunt recomandate haine de ploaie. Lunile de iarna pot fi chiar reci, in special in partea continentala de nor, astfel incat se recomanda imbracaminte adecvata de iarna.
Carti de credit: Cartile de credit pot fi utilizate la majoritatea hotelurilor si magazinelor turistice si sunt indispensabile pentru inchiriere de masini, Pentru masa la restaurant , este mai bine sa aveti la indemana bani cash.
Moneda: Moneda oficiala este EUR. Exista subdiviziuni de 500 EUR, 200 EUR, 100 EUR, 50 EUR, 10 EUR si 5 EUR. Exista si monede in subdiviziuni de 2 EUR, 1 EUR, 50 centi, 20 centi, 10 centi, 5 centi, 2 centi si 1 cent. 100 centi formeaza 1 EUR.
Clima: Clima Greciei este mediteraneana. Vara, zilele fierbinti si uscate, sunt des usurate de briza racoroasa, in special in zonele de nord si de coasta. Atena poate fi sufocant de calda, astfel incat vizitatorii pot avea nevoie de timp pentru a se obisnui. Serile sunt racoroase. Iernile sunt blande in sud, dar mult mai reci in nord. Din
Imbracaminte: Sunt recomandate haine subtiri in timpul lunilor de vara, inclusive haine protectoare pentru soarele amiezei, Pentru seara, pot fi necesare pulovere subtiri. Pentru toamna, sunt recomandate haine de ploaie. Lunile de iarna pot fi chiar reci, in special in partea continentala de nor, astfel incat se recomanda imbracaminte adecvata de iarna.
Carti de credit: Cartile de credit pot fi utilizate la majoritatea hotelurilor si magazinelor turistice si sunt indispensabile pentru inchiriere de masini, Pentru masa la restaurant , este mai bine sa aveti la indemana bani cash.
Moneda: Moneda oficiala este EUR. Exista subdiviziuni de 500 EUR, 200 EUR, 100 EUR, 50 EUR, 10 EUR si 5 EUR. Exista si monede in subdiviziuni de 2 EUR, 1 EUR, 50 centi, 20 centi, 10 centi, 5 centi, 2 centi si 1 cent. 100 centi formeaza 1 EUR.
Clima: Clima Greciei este mediteraneana. Vara, zilele fierbinti si uscate, sunt des usurate de briza racoroasa, in special in zonele de nord si de coasta. Atena poate fi sufocant de calda, astfel incat vizitatorii pot avea nevoie de timp pentru a se obisnui. Serile sunt racoroase. Iernile sunt blande in sud, dar mult mai reci in nord. Din
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu