Inca de la varste fragede visam sa vizitez Atena, sa urc pe Acopole si sa calc pe urmele celor ce au pus bazele democratiei europene. Aceasta dragoste pentru Grecia, pentru Grecia antica mi-a fost insuflat de profesorul meu de istorie din clasele gimnaziale, care alaturi de pasiunea pentru istorie istorie, mi-a insuflat si dorinta de a vedea locuri noi, de a iubi cartile si lectura, de a cunoaste.
Mereu ma gandesc cu placere, dar mai ales cand merg in concediu, la orele de istorie cand aflam pentru prima oara de Platon, de poporul spartan, de Acropole, de batalia de la Marathon sau de sculpturile lui Fidias.
Ajuns pentru prima aora in Grecia in 2007 parca traiam un vis: vroiam sa vad TOTUL, sa respir prin toti porii aerul vechii Elade, dar cel mai mult imi doream sa urc pe Acropole.
Daca ajunci macar o data in Atena nu poti rata ocazia si sa nu vezi Acropolele. Se recomandă vizitarea Acropolelor dimineaţa devreme sau seara, căci pe de-o parte temperaturile ridicate din timpul zilei nu sunt întotdeauna uşor de suportat, iar pe de altă parte afluenţa vizitatorilor este mai scăzută în aceste intervale.
Principalul arhitect a fost Mnesicles. La stânga se găseşte Pinacoteca şi un piedestal, iar la dreapta micul templu dedicat victoriei atenienilor asupra perşilor. Acest templu de mici dimensiuni, situat pe o platformă orientată spre Golful Saronic, adăpostea în trecut o statuie a zeiţei, astăzi dispărută.
Mai jos de Acropole se găseşte Teatrul Herod Atticus, construit de catre romani în 161 e.n. şi folosit în zilele noastre pentru concerte de muzică clasică, spectacole de balet, precum şi diverse alte manifestari culturale.
La mică distanţă se află Teatrul lui Dionysios, primul teatru din piatră, un adevarat cămin pentru Sofocle, Eschil sau Aristofan.
Alte puncte importante de vizitat în Atena sunt: Piaţa Omonia (piata Concordiei), Biblioteca Naţională, Universitatea, Academia, Piaţa Syntagma (unde se găseşte şi Clădirea Parlamentului), unde se poate asista, în faţa monumentului Soldatului Necunoscut la schimbarea gărzii de către evzoni (militari cu uniforma specifică), Stadionul Olimpic, Templul lui Zeus Olimpianul, Poarta lui Adrian, Biblioteca lui Adrian şi respectiv Grădinile Naţionale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu