Locatie: Pieria, Grecia (situat la 90 km de orasul Thesalonik si 425 km de capitala elena, Atena).
Altitudine: 2917m (Vf Mytikas)
Legendarul munte Olimp, era considerat `acoperisul lumii` si locasul zeilor in antichitate, fiind si cel mai inalt munte cunoscut al lumii civilizate de atunci.
Daca in antichitate, Olimpul era considerat locasul zeilor, locul de unde acestia guvernau lumea si destinele muritorilor, acum el a devenit loc de pelerinaj atat pentru iubitorii muntelui, cat si pentru cei pasionati de arta si cultura.
Alpinistii ii calca potecile pentru a ajunge pe varfurile sale inalte de pana la 2917m (vf Mytikas), iar turistii obisnuiti, se multumesc cu atractiile culturale, facand pelerinaje la templele antice sau manastirile crestine situate la poalele sale. Situl arheologie de la templul Dion este doar un exemplu, fiind si un loc unde se tine anual, in luna august, un festival de teatru antic. In afara ascensiunilor montane, se mai pot vizita: baia lui Zeus (situata pe valea unui rau secat pe timpul verii), situl arheologic Dion si manastirile ortodoxe de pe munte ( Manastirea Sf. Dionisos noua, precum si cea veche, situata la aproximativ 1000m, in apropiere de Prionia).
Varfuri principale
- Mytikas (2917m sau 2918.8 conform ultimelor masuratori;Poate fi urcat prin Zonaria, pe un culoar de 200m sau dinspre Skala, avand de trecut un sector stancos foarte expus, dar destul de accesibil.
- Skolio (2911m) - pe fata nordica a vf Skolio se afla trasee de escalada.
- Stefani (2909m), cunoscut si ca "tronul lui Zeus". Traseul traverseaza un culoar asementor cu cel de la Skala la Myticas, doar ultimii cativa metrii, foarte expusi, impun miscari mai tehnice, nu foarte dificile.- Skala (2866m).
- Agios Antonis (2815m) - exista o statie meteo abandonata pe varf, care acum serveste de adapost de urgenta.
- Profitis Ilias (2803m) - isi trage numele de la o capela mica in stanca, construita pe acest varf cu hramul sfantului Ilie.
- Toumba (2785).
Pe muntele Olimp se afla 46 de varfuri peste 2000m si 47 cu peste 1000m.
Cai de acces
Situat la 75 km de orasul Thesalonic, micul oras Litochoro, situat pe partea estica a Olimpului, este principala cale de acces catre varfurile Skala si Mytikas.La Litochoro se poate ajunge:
- cu masina, pe drumul E75 (75km de la Thessalonic si 425km din Athena);
- cu trenul - gara se afla la 5 km in afara orasului. Info la Hellenic Railroad Organisation;
- cu autobuzul: autobuzele liniei KTEL, de la Atena sau Thesalonic, pe drumul E75. Exista si o cursa locala, din orasul Katerini, la Litochoro.
- cu avionul: cel mai apropiat aeroport: Thessaloniki International Airport.Lithochoro este un orasel pitoresc, cu strazi stramte, pe care abia daca incape o masina. Grecia este binecunoscuta pentru numarul mare de motociclete pe cap de locuitor, motocicleta fiind un mijloc de transport rapid si practice, mai ales in marile aglomeratii urbane. Odata ajuns in Litochoro, exista un punct de informare turistica unde te poti informa cu privire la posibilitatile de acces pe munte si punctele de atractie turistica din zona. Alte cai de acces pe olim[p mai sunt orasul Elassona pe partea vestica, Karya in sud, si Kokkinoplos dinspre nordvest.
Trasee principale
1. Litochoro - Prionia - Refugiul A - Vf. Skala - Vf. MyticasMarcaj: E4Traseul principal de pe Olimp, este cel de la Prionia, pana pe varfurile Skala si Myticas.
Acesta incepe chiar de la iesirea din orasul Litochoro, pe traseul marcat cu E4 (vezi harta mai jos), in directia Prionia. Poti, de asemeni, inchiria o masina cu care sa urci prima parte a traseului, pana la Prionia (alt 1000m). La Prionia exista o parcare destul de incapatoare, unde poti lasa linistit masina pana la intoarcerea din traseu. De la Prionia, urmand poteca larga si bine intretinuta, marcata cu certificarea E4 si din cand in cand, pe stanci apare o numerotare de la 1 in zona Prionia, la 400 in zona varfurilor. In zona varfurilor, traseele sunt indicate cu semne rosii pe stanci.
Traseul de la Prionia pe varful Myticas se poate face si intr-o singura zi:
- traseul Prionia -Refugiul A se face in 2 ½ - 3 ore;
- Refugiul A – Varful Skala (2800m) 3 – 3 1/2 ore.;
- portiunea de la Skala, la Myticas, se poate face in jumatate de ora.
O data ajunsi pe Varful Skala, se recomanda sa lasati rucsacii si alte bagaje incomode si sa parcurgeti ultima parte a traseului spre Varful Mytikas (2917m), fara bagaje sau bete. Urmeaza partea cea mai grea a traseului, un pasaj stancos, care poate fi trecut usor, dar necesita ajutorul mainilor, fiind un culoar destul de stramt (cineva care a fost acolo ar zice ca e mai usor decat coborarea de pe varful Turnu, la Curmatura, in Piatra Craiului!).
De retinut ca de la Refugiul A si pana pe varf nu se mai gaseste apa, astfel incat trebuie sa fiti bine aprovizionati cu apa, pentru intreaga zi. De la Prionia, pe traseul spre varf, te poti opri la refugiul SEO situat intre varfurile Profitis Ilias si Toumba, chiar deasupra Platoului Muzelor. Si de acolo poti urca pe Mytikas si Skala cu rucsaci mici de tura.
De la inceputul lui iunie se poate urca fara probleme pe varf, pentru ca nu mai este zapada sau este foarte putina. Singura problema este ca singurul refugiu deschis in drumul spre varf din Prionia, este Refugiul A, de la 2060m (vezi mai jos lista refugiilor de pe Olimp).
Daca alegeti sa inoptati la Refugiul A, pretul este de 10 euro / pat, in 2006, iar masa se putea lua la preturi rezonabile, cam ca la orice terasa dintr-un oras grecesc.
Iata ce povesteste un alpinist roman care a facut acest traseu anul trecut:
"Ajungem pe virful Skala unde avem parte de o surpriza. In partea opusa celei din care am venit se casca o caldare imensa cu pereti verticali de aproximativ 6-700m. Este coplesitor. Nu ne vine sa credem cum arata aceasta, asa numita, Megala Kazania. Cazanul Mare mai pe romaneste. Si este intradevar MARE. Ne inchipuim doar ce trasee de catarat adevarate pot parcurge imensele fisuri rectilinii.
In jur, in forma de potcoava sint virfurile cele mai mari ale Olimpului: Skolio(2911), Skala(2866) pe care stam noi, Mytikas(2917) si Stefani(2909).
Pe Skala e aglomeratie mare si de asemenea pe drumul spre Mytikas. Lumea este echipata usor deoarece ei urca fara bagaje de la refugiul A, pina pe Mytikas si apoi se intorc, spre deosebire de noi care caram ditamai rucsacii deoarece intentionam sa traversam virfurile spre alta zona. "Drumul" spre Mytikas se numeste Kaki Skala, adica Scara Iadului si este recomandat doar turistilor antrenati, deoarece necesita multa catarare (chiar daca e usoara).
Intai se coboara putin (tot in catarare usoara) de pe varful Skala, apoi se merge pe o creasta spre fata sudica a lui Mytikas care apoi se escaladeaza direct. Inclinatia peretelui este cam de 50 de grade si turistii se catara stoici unul dupa altul. NU EXISTA CABLURI SAU LANTURI. Cine are de urcat trebuie sa se catere pe stinca. Ne gandim cum ar fi aratat zona in Romania: probabil plina de sufe cimentate in stanca. Groaznic!"
2. Vf.Mytikas(2917m) – Zonaria – Scaunul lui Zeus – platoul Valea Muzelor – Refugiul C “Christos Kakalos” sau Refugiul SEO “Giosos Apostolidis” (2720m) - Varful Profet Ilias (2803m)
Traseul coboara de pe varful Mytikas, pe culoarul Louki, spre Zonaria. Acest culoar este mai dificil decit drumul de la Skala la Mytikas. Poteca este marcata permanent cu semne rosii pe stinca. Catararea este usoara, dar inaltimea este de cateva sute de metri care se coboara pana la Zonaria.
Pe traseul din Zonaria, ocolind creasta estica a lui Stefani, se ajunge in zona numita Scaunul lui Zeus. Aici peretele de cca 200m a virfului Stefani, impreuna cu imensa caldare de mai jos formeaza un fel de scaun in care ar fi stat Zeus.
De aici se vad foarte bine cele doua refugii de altitudine, din apropierea platoului din Valea Muzelor: refugiul C Christos Kakalos (aflat la 2650m) cu o capacitate de doar 18 locuri si Giossos Apostolidis (sau refugiul SEO al Clubului Alpin Elen, aflat la 2720m) cu o capacitate de 90 locuri. Aceste refugii sunt deschise doar pe timpul verii, in weekend.
De la refugiul SEO se poate face un traseu scurt, pana pe varful Profet Ilias (2803m), pe care se afla cladita din pietre, o bisericuta.
De la refugiul SEO sau varful Profet Ilias, se pot alege doua variante de intoarcere:
- prin Zonaria, inapoi pe traseul Mytikas, Skala, Refugiul A, Prionia.
- in continuare, pe un traseu mai lung care da in drumul de masina de la Litochoro spre Prionia: Refugiul SEO, Refigiul C, continuand pe langa mai putin inaltele varfuri Lemos si Pirgos, apoi Pestera lui Orfeu, Pestera Ithakisios si in final, drumul de masina spre Prionia (pe la jumatatea lui).
Refugii
Refugiul A, “Spilios Agapitos” (2060m)Construit in 1931 de catre Federatia Elena de Alpinism si Escalada (EOOA), este dotat cu 100 de paturi, apa de la izvor, electricitate si telefon. Iarna traseul pe la refugiul A nu este recomandat, fiind pericol de avalansa pe tot traseul de la Prionia la Refugiul A.Insa este singurul refugiu deschis tot timpul anului.
Tel: ++30 2352 081800
Refugiul B, “Vryssopoules” (1800m)Fiind situat intr-o zona militara, strainii au nevoie de permis de acces. Are 40 de paturi, dar fara dotari (paturi, etc). Apartine EOOA.
Tel:++30 2493 023467
Refugiul C, “Christos Kakkalos” (2650m)Apartine EOOA si este locul favorit al cataratorilor care vin la peretii din Olimp. Ingrijitorul refugiului este un experimentat catarator, Michalis Styllas, care ii ajuta pe cataratori veniti in vizita cu descrieri detaliate, topo, sfaturi si chiar asistenta de urgenta daca este cazul.
Tel:++30 2352 01944
Cellphone:+30 6937 361 689 (poti trimte si SMS daca nu are acoperire)
Refugiul D, “Stavros” (930m) Apartine EOS (Clubului Elen de Alpinism) din Salonic.
Acesta nu a mai fost folosit de cataratori din momentul in care s-a deschis drumul pana la Prionia. Acum etse un punct de atractie pentru turistii necataratori, care urca pana acolo sa manance ceva sau as bea o cafea. Are 30 de paturi si apa de la izvor.
Tel:++30 231 0278288
Refugiul SEO “Giosos Apostolidis” (2720m)Construit in saua dintre varfurile Profitis Ilias si Toumba, chiar deasupra Platoului Muzelor. Isi trage numele de la alpinistul grec Giosos Apostolidis care a murit intr-un accident in culoarul Mytikas.
Apartine EOS (Clubului Elen de Alpinism) din Salonic si are 80 de paturi si apa de la un rezervor.
Se deschide la jumatatea lui iunie.
Tel:++30 231 0224710/++2352 082300
Mai este un nou refugiu la "Krevatia" sau "Palioskelia" (1000m). Acesta este accesibil de pe un drum noroios de 8km sau o ora jumatate de mers pe jos de la Agia Triada Vrontous. Are 20 de paturi si bucatarie.
Tel: +30 6978278548, +30 6979006208
Exista si un adapost de urgenta si o cabana la Agios Antonios, Megali Gourna si la capatul partiei de schi a armatei, Vryssopoules. Un nou refugiu a fost construit la Petrostrouga, la inceputul traseului pentru platoul Muzelor.
Multi alpinisti au protestat impotriva construirii acestui nou refugiu, intrucat nu era necesar pentru accesul pe munte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu