Thasos este cea mai nordica insula a marii Tracice, la o distanta de 7-8 mile de coasta estica a regiunii Macedonia si, totodata, foarte aproape de golful Keramoti si de estuarul raului Nestos ( 40’40’ latitudine nordica, 24’40’ latitudine estica).
Insula are o suprafata de 393 kmp si o populatie de 13.111 locuitori. Din punct de vedere administrativ, Thasos apartine de regiunea Kavalei, avand o municipalitate ( Thasos) si 9 comune.
Dintre insulele Marii Egee, Thasos are cel mai fertil sol care produce legume, cerealele, fructe iar mierea si vinul sunt marci specifice locului. Culturile de maslini sunt intinse pe zonele de coasta ale insulei.
Totodata, solul din Thasos este bogat in zacaminte de minereuri. Cupru in regiunile Astris, Thimonia si Theologos, plumb si zinc in Limenaria; fier in zona Kallirachi. Faimoasele mine ale insulei ca si constructiile navale din cherestea au sporit stralucirea unei perioade de progres si dezvoltare. Marmura alba provenita din carierele thasiene, renumita inca din antichitate, se foloseste si in prezent la constructia unor statui precum si a unor vile impunatoare. Marmura din Thasos a fost folosita in timpul Imperiului Bizantin la ridicarea bisericii Sfanta Sofia din Constantinopole.
Thasos ! Un adevarat paradis pentru vizitatori!
Dincolo de surprinzatoarea sa frumusete naturala; plaje, golfuri ascunse, paduri si secrete nedezvaluite se afla UN ALT THASOS - o insula cosmopolitana cu hoteluri si apartamente luxoase, restaurante, baruri, cluburi, magazine si cu o viata plina de evenimente culturale in timpul sezonului estival, cand se organizeaza spectacole la Teatrul antic si concerte in toate regiunile sale.
Diverse documente antice, scrise in jurul anului 3000 I.C. atesta faptul ca insula era locuita. Aceste date provin in urma descoperirilor arheologice din zona Kastri Theologos si de pe tarmurile Macedoniei.
Primele info rmatii despre Thasos se regasesc in mitologia greaca. Thasos, fiul imparatului Aginora al fenicienilor isi cauta sora , Europa, care fusese rapita de Zeus, ascuns sub infatisarea unui taur. Umbland dupa ea a ajuns in Thasos, unde a decis sa ramana, dand astfel insulei numele sau. Pana atunci insula purtase diverse alte nume: Chrissi, Ierli, Edonis, Odonis, Aethria, Tarmul Demetrei.
In jurul secolului al 7-lea I.C. Thasos a fost colonizat de Parieni, conform unei profetii a Oracolului din Delphi. Acestia erau condusi de Telesicles si fiul sau, Archiloxhos, un mare poet al vremurilor antice, studiat in scolile elene pana in prezent.
Acesta este inceputul puternicului stat Thasian; un stat decis sa colonizeze coastele Macedoniei, sa isi fortifice capitala, Thasos, si sa cucereasca pozitia de forta navala majora. Atena si Sparta au cautat mereu sa aiba insula sub influenta lor si au reusit acest lucru prin razboaiele declansate. Pentru ca era limpede , indiferent de cine domina Thasos avea numai avantaje; atat de pe urma insulei in sine cat si de pe urma coloniilor acesteia de pe continent.
In aceasta perioada-secolul al 5-lea I.C.-in Thasos s-a dezvoltat o civilizatie ale carei elemente principale se pastreza pana in zilele noastre. Populatia insulei a cultivat artele: sculptura, arhitectura, teatrul. Teogene, faimosul atlet campion olimpic in antichitate, este un simbol cu care Thasos se mandreste. Carierele antice de marmura sunt conservate in zonele Aliki si Thimonia.
Intr-un timp in care insula numara 150.000 de locuitori existau ziduri inconjuratoare puternice, un port fortificat precum si un Parlament, o piata, un teatru, un Conservator etc.
Pe insula inca se mai pot vedea monumente datand din zilele glorioase ale trecutului; zidurile fortaretei orasului antic, templul lui Apollo Phytianul si sanctuarul lui Dionysos. De asemenea Muzeul de arheologie organizeaza expozitii importante.
INSULA THASOS…… VERDE ABSOLUT
CUM AJUNGETI IN THASOS ?
Cu ferry-boat: din portul Keramoti se ajunge in portul Thasos (Limenas) in 35 de minute. Cursele frecvente se succed la fiecare jumatate de ora pe timpul verii. Din portul orasului continental Kavala spre portul Prinos din insula, durata calatoriei cu ferry boat este de aproximativ 75 de minute. Plecarile sunt programate la fiecare 2 ore.
Cu hydrofoil (nava cu aripi portante): din portul Kavala atat catre Prinos cat si catre Thasos (Limenas); plecari la fiecare 30 de minute.
Cu avionul: destinatia- aeroportul international al regiunii Kavala. Pe ruta Atena-Kavala sunt programate zilnic cateva zboruri. De asemenea exista mai multe zboruri tip charter cu plecare din diferite orase europene. Aeroportul se afla la o distanta de 13 km de portul Keramoti.
Cu autocarul: puteti ajunge la Kavala sau la Keramoti, din Atena ori Salonic, folosind serviciile de transport ale companiei KTEL.
Cu trenul: Caile Ferate Elene pun la dispozitie curse pe ruta Atena - Drama ori Xanthi cu o durata de 7,5 ore. Legatura catre porturi se poate face, din orasele respective, cu autocarul spre Kavala sau Keramoti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu